Депутати спешно се поправят за следенето в интернет

    Проследяването на трафика на мобилните телефони и в интернет вече ще става под контрола на съда. Пълният текст на проектозакона може да се прочете тук: http://parliament.bg/bills/43/554-01-56.pdf


    Спешни поправки в Закона за електронните съобщения, който позволява следенето на гражданите по интернет и телефонни разпечатки, внесоха 16 депутати от всички парламентарни групи. Това става, след като на 12 март Конституционният съд отмени тези текстове, защото позволяват безконтролно навлизане в личната сфера на хората.
    След обнародването на решението на КС в „Държавен вестник“ съдилищата трябва да спрат да издават разрешения за достъп до трафичните данни, които дават пълна информация кой с кого, кога и как е комуникирал. Решението още не е излязло.
 А депутатите предлагат няколко промени, които изпълняват препоръките на Конституционния съд.
    Занапред следенето по интернет и телефонни разпечатки ще е само за тежки, а не за всички престъпления, както е в момента. Исканията за достъп до тези данни вече подробно ще се мотивират. При издаването на разрешителните председателите на районните съдилища също трябва да посочват защо го правят.
    Срокът за съхраняването на трафичните данни се съкращава от 12 на 6 месеца, въвежда се контрол върху незабавното унищожаване на данните след неговото изтичане. Получените справки, които няма да се ползват за нуждите на разследването, също веднага ще се унищожават.
Автор: Де факто

Няма коментари:

Публикуване на коментар